Blog

 

Zupa krem z pietruszki

zupa krem z pietruszki
Zupa krem z pietruszki, to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup. Idealna w chłodniejsze dni. Sprawdź przepis.

Składniki:

• 450g korzenia pietruszki (już obranej)
• 1 cebula
• 200 ml mleka
• 1 ziemniak (około 80g)
• Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Oliwę i masło rozgrzewamy w garnku. Pietruszkę kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka z tłuszczem i dusimy aż do karmnelizacji kawałków pietruszki. Po chwili wrzucamy pokrojoną cebulę i pokrojonego ziemniaka. Chwilę razem dusimy, wlewamy odrobinę wrzątku i mleko. Dolewamy wrzątku do poziomu pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż do miękkości (około 20 minut). Po tym czasie blendujemy zupę i dolewamy wrzątku do takiej konsystencji zupy jaką lubimy. Zagotowujemy jeszcze około 3-5 minut i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami i natką pietruszki. Smacznego!

Udostępnij wpis na Facebooku

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Znajdź interesujące Cię treści

O mnie

Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, Pomagam pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych oraz staram się zmotywować do zmian, aby pomóc im wypracować wymarzoną sylwetkę i zdrowe ciało, nie tracąc przy tym radości z jedzenia.

Czytaj więcej…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial