Blog
Zupa krem z pietruszki
Zupa krem z pietruszki, to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup. Idealna w chłodniejsze dni. Sprawdź przepis.
Składniki:
• 450g korzenia pietruszki (już obranej)
• 1 cebula
• 200 ml mleka
• 1 ziemniak (około 80g)
• Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Oliwę i masło rozgrzewamy w garnku. Pietruszkę kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka z tłuszczem i dusimy aż do karmnelizacji kawałków pietruszki. Po chwili wrzucamy pokrojoną cebulę i pokrojonego ziemniaka. Chwilę razem dusimy, wlewamy odrobinę wrzątku i mleko. Dolewamy wrzątku do poziomu pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu, aż do miękkości (około 20 minut). Po tym czasie blendujemy zupę i dolewamy wrzątku do takiej konsystencji zupy jaką lubimy. Zagotowujemy jeszcze około 3-5 minut i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z grzankami i natką pietruszki. Smacznego!
Udostępnij wpis na Facebooku
Znajdź interesujące Cię treści
O mnie
Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, Pomagam pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych oraz staram się zmotywować do zmian, aby pomóc im wypracować wymarzoną sylwetkę i zdrowe ciało, nie tracąc przy tym radości z jedzenia.
0 komentarzy