Blog
Zapiekane bakłażany
Poniżej przepis na bakłażany zapiekane z fetą, ale robiłam też bez fety, tylko z twardym serem i też były pyszne. Łapcie przepis!
Składniki:
Składniki na 2 porcje
• 400g bakłażana
• 150g cukinii
• 40g ajvaru
• 20g oliwy
• 100g sera feta (prawdziwa feta nie "typu feta")
• 50g papryki
• 20g twardego sera
• 6 oliwek zzielonych
• przyprawy, bazylia świeża
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy w plastry około 1 cm, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami z obu stron. Wkładamy do piekarnika na 10 minut 180 stopni. Wyjmujemy, smarujemy ajvarem, posypujemy startą cukinią i serem, układamy pokrojoną paprykę, oliwki i fetę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Do piekarnika na 10-12 minut 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą bazylią, u mnie bazylia grecka.
Udostępnij wpis na Facebooku
Znajdź interesujące Cię treści
O mnie
Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, Pomagam pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych oraz staram się zmotywować do zmian, aby pomóc im wypracować wymarzoną sylwetkę i zdrowe ciało, nie tracąc przy tym radości z jedzenia.
0 komentarzy