Blog
Rogaliki z wiśniami
Mega pyszne, mega fajne, mega proste, bogate w białko. Polecam!
Składniki:
· 250 twarogu półtłustego
· 200g mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej typ 450-550
· 100g masła
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
· Nadzienie: dowolne owoce – u mnie wiśnie mrożone 200g
Sposób przygotowania:
Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugnieść w misce widelcem razem z twarogiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Uformowane w 3 kule włożyć do lodówki na około 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, każdą kulę rozwałkować na cienki placek. Pokroić na trójkąty. Ja dzielę każdy na 8 czyli w sumie mam 24 rogaliki. Na każdy trójkąt nałożyć wiśnie (bez rozmrażania jeśli mrożone) i zwinąć od strony szerszego boku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do zrumienienia. Po ostudzeniu posypać odrobiną cukru pudru. Nadzieniem mogą być też jabłka z cynamonem czy inne owoce.
Udostępnij wpis na Facebooku
Znajdź interesujące Cię treści
O mnie
Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, Pomagam pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych oraz staram się zmotywować do zmian, aby pomóc im wypracować wymarzoną sylwetkę i zdrowe ciało, nie tracąc przy tym radości z jedzenia.
0 komentarzy