Blog

 

Szarlotka jaglana

szarlotka jaglana
Ten przepis jest trochę czasochłonny, ponieważ gotowanie kaszy trwa dłuższą chwilę, ale na prawdę warto!

Składniki:

Ciasto z kaszy:
• 300g kaszy jaglanej + 100g kaszy manny (można dać pół na pół lub całość z jaglanej)
• 2 łyżki erytrolu (można pominąć)
• 3 szklanki mleka (może być roślinne np.migdałowe lub tylko woda)
• 3 szklanki wody
• cukier waniliowy torebeczka 16g

Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku i gotujemy w wodzie z mlekiem aż lekko zgęstnieje, potem dodajemy kaszę mannę i jeszcze chwilę gotujemy. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła.

Nadzienie:
• 2 kg jabłek (waga przed obraniem i starciem)
• sok z cytryny
• cynamon
Jabłka obrać i zetrzeć na tarcę o grubych oczkach, chwilę poddusić aż większość soku odparuje.

Sposób przygotowania:

Foremkę (u mnie forma prostokątna 32x22cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę masy z kaszy. Na kaszę duszone jabłka i drugą część kaszy. Na wierzch możemy wyłożyć 1-2 łyżki masła pokrojonego na kawałeczki lub posmarować roztopionym masłem - tak teraz zrobiłam. Posypujemy z wierzchu też cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut - w zależności od piekarnika. Odstawiamy do wystygnięcia. Posypujemy zmielonym erytrolem lub cukrem pudrem. Z połowy składników piekę w okrągłej foremce lub małej kwadratowej.

Udostępnij wpis na Facebooku

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Znajdź interesujące Cię treści

O mnie

Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, Pomagam pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych oraz staram się zmotywować do zmian, aby pomóc im wypracować wymarzoną sylwetkę i zdrowe ciało, nie tracąc przy tym radości z jedzenia.

Czytaj więcej…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial