Blog

 

Domowy chleb

domowy chleb
Pieczenie chleba w domu dla niektórych może wydawać się nie lada wyzwaniem. Nic bardziej mylnego! Chleb można upiec szybko, prosto i bez długiego wyrabiania. Ja piekę go w foremce, albo w garnku żaroodpornym - wtedy jest okrągły i nie wyrasta w garnku tylko wrzucam chleb do nagrzanego garnka.

Składniki:

• 250g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej + 150g pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
• 330ml ciepłej wody (około)
• 20 g drożdży świeżych lub torebeczkę drożdży instant (7-8g)
• 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Jeśli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn (drożdże, łyżeczka cukru + 3 łyżki mleka i łyżka mąki) i odstawiamy na 5-10 minut po czym dodajemy do mąki z solą i wlewamy wodę. Jeśli mamy drożdże instant wszystko mieszamy razem w misce. Chwilę mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, półtorej – aż ładnie wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45 minut. Na ostatnie 10-15 minut możemy wyjąć z foremki, skórka będzie wtedy bardziej chrupiąca. Możemy posypać czarnuszką i sezamem. UWAGI: Można dowolnie łączyć mąki, użyć większość jasnej i tylko 50-100g pełnoziarnistej lub 50g otrębów. Ciasto można przygotować wieczorem w misce i zostawić do rana a rano przełożyć do foremki na godzinkę.

Udostępnij wpis na Facebooku

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Znajdź interesujące Cię treści

O mnie

Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, Pomagam pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych oraz staram się zmotywować do zmian, aby pomóc im wypracować wymarzoną sylwetkę i zdrowe ciało, nie tracąc przy tym radości z jedzenia.

Czytaj więcej…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial