Blog

 

Indyk z kurkami i ryżem

Indyk z kurkami i ryżem
To jeden z pomysłów na szybki obiad. Możemy go zrobić w dowolnej wersji. Indyka zamienić na kurczaka czy chudą wołowinę, kurki na pieczarki, możemy dodać dowolne warzywa. Tak samo ryż możemy zamienić na dowolną kaszę czy makaron pełnoziarnisty. Możemy też dołożyć do mięsa passatę pomidorową i zrobić sos. To baza do wielu pysznych wariacji, przy czym przygotowanie nie zajmuję dużo czasu.

Składniki:

• 400g indyka mielonego
• 200g kurek
• 1 cebula
• 15g oliwy z oliwek
• 5g masła
• 200g ryżu
• Przyprawy : sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i podsmażyć lekko poszatkowaną w kostkę cebulę. Po chwili dodać pokrojone kurki, następnie mielonego indyka. Doprawić i dusić razem około 10-15 minut aż mięso będzie odpowiednie - najlepiej pod przykryciem - w razie potrzeby podlać niewielką ilością wrzątku. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka kiszonego. Smacznego!

Udostępnij wpis na Facebooku

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Znajdź interesujące Cię treści

O mnie

Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, Pomagam pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych oraz staram się zmotywować do zmian, aby pomóc im wypracować wymarzoną sylwetkę i zdrowe ciało, nie tracąc przy tym radości z jedzenia.

Czytaj więcej…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial